هیچ چیزی در این دنیا به اندازه سازه باستانی کلوسئوم رم نمیتواند عظمت و کشوه دوران روم باستان را نشان دهد. سازه تاریخی که بین سالهای ۷۰ و ۸۰ میلادی ساخته شد و امروزه نه تنها بزرگترین آمفی تئاتری است که تا به امروز ساخته شده بلکه نماد فرهنگ ایتالیایی نیز محسوب میشود. کلوسئوم، خانه مسابقات گلادیاتورها، تقریبا ۲۰۰۰ سال است که توانسته نظر عموم را به خود جلب کند و امروزه یکی از هفت عجایب جدید دنیا لقب بگیرد.
چه بار اولتان باشد به دیدن کلوسئوم میروید چه بار پنجم، این سازه هر بار قسمت جدیدی از زندگی رومیان باستان را برایتان بازگو خواهد کرد. به همین دلیل است که بازدید این سازه برای یکبار کافی نخواهد بود. با برخی دانستنیهای جالب و خواندنی کلوسئوم همراه ما باشید.
۱۰ نکته جالب و خواندنی درباره کلوسئوم رم
-
کلوسئوم رکورد شکن است.
در سال ۲۰۱۸، کلئوسئوم پرطرفدارترین جاذبه گردشگری جهان لقب گرفت که توانسته بود ۷ میلون بازدیدکننده در یک سال داشته باشد که این یک رکورد خارق العاده در تاریخ این سازه باستانی بوده است. در سالهای اخیر قسمتهای بیشتری از این آمفی تئاتر به روی گردشگران باز شد که همین موجب شد هیجان گردشگران برای بازدید از کلوسئوم رم بالاتر برود.

کلوسئوم رم نه تنها نمونهای از یک آمفی تئاتر عظیم و تقریبا سالم باقی مانده روم باستان است بلکه به خوبی میتواند داستان رومیان و نحوه زندگی آنها را نیز بازگو کند.
-
نام این آمفی تئاتر عظیم در گذشته فرق میکرد
شاید امروزه آن را با نام کلوسئوم بشناسیم اما در ابتدا زمانیکه این سازه عظیم ساخته شد نامی دیگر بروی آن گذاشته شد. از آنجاییی که کلوسئوم در زمان امپراطوری وسپاسیان (Vespasian) ساخته شد و این پادشاه نیز اولین حکمران سلسله فلاویان بود، نام این سازه آمفی تئاتر فلاویان گذاشته شد. اما آیا میدانید نام کلوسئوم از کجا آمده است؟
گفته میشود یک مجسمه برنزی عظیم در نزدیکی کلوسئوم قرار داشت که مربوط به سالها پیش از حکمرانی وسپاسیان میشد. زمانی که او به فرمانروایی رسید، صورت مجسمه را تغییر داد و نام مجسمه خدای خورشید را به روی او گذاشت. پس از او نیز در دوران امپراطوری هادریان، ۱۲۴ میلادی، این مجسمه به کمک ۲۴ فیل از جا به جا شده و دقیقا کنار این آمفی تئاتر قرار گرفت. هرچند امروزه هیچ اثری از این مجسمه باقی نمانده و هیچکس نمیداند این مجسمه برنزی چه شکلی بوده است. اما چیزی که مشخص است نام مجسمه کلوسوس (Colossus) بوده است که محققان معتقدند نام سازه کلوسئوم از نام این مجسمه گرفته شده است.
-
بیش از یک میلیون حیوان، و تقریبا نیم میلیون انسان در کلوسئوم کشته شدهاند
نبرد بین انسانها و حیوانات از جمله مسابقاتی بود که در این آمفی تئاتر برگزار میشد. طی دورهای از حکومت تیتوس، ۱۰۰ روز مسابقه در این آمفی تئاتر برگزار شد که طی آن بیش از ۹۰۰۰ حیوان کشته شدند که ۵۰۰۰ تای آنها فقط در یک روز از بین رفتند. در این مسابقات حدود ۲۰۰۰ انسان نیز کشته شد. سی سال پس از این واقعه نیز باز هم مسابقاتی اینچنینی در کلوسئوم برگزار شد که طی آن نیز هزاران حیوان و انسان دیگر سلاخی شدند.
-
ورود به کلوسئوم برای رومیان رایگان بود
کلوسئوم رم میتوانست بین ۵۰۰۰۰ تا ۸۰۰۰۰ نفر را در خود جای دهد. اما ورودی این آمفی تئاتر برای تماشای مسابقات رایگان بود. تماشاچیان سرامیکهای سفالی که رویشان عدد نوشته شده بود را بعنوان بلیط تهیه میکردند. این اعداد مشخص میکرد هر کسی باید در چه جایگاهی بنشیند. زنان و بردگان در بالاترین قسمت جایگاه تماشاچیان مینشستند. برای ورود تماشاچیان ۷۶ ورودی وجود داشت. این ورودیها با عدد مشخص میشدند. امروزه این اعداد همچنان بر سردر ورودیها مشخص است.

شماره هر دروازه هنوز هم بالای آن نمایان است. این شمارهها بروی سنگ حکاکی شدهاند و برای دیدن آنها باید با توجه بیشتری از این سازه دیدن کنید.
-
کلوسئوم طی ۱۰ سال ساخته شد
امپراطور واسپاسیان و پسرش تیتوس به یهودیان چیره شدند و بسیاری از مردمان آنها را بعنوان برده به کشور خود بازگرداندند تا برای ساخت و ساز آنها را به کار بگیرند. بسیاری از این مردمان برای ساخت این آمفی تئاتر بزرگ به کار گرفته شدند. آنها سنگ تراورتین را از تیوولی تا رم حمل میکردند. این کار بدون دریافت دستمزد انجام میشد. به این ترتیب با کمک هزاران یهودی، کلوسئوم رم طی ۱۰ سال ساخته شد.

داستان بردههایی که این سازه را ساختند در حکاکیهای زیر طاق تیونی قابل رویت است.
-
از چه زمانی دیگر در کلوسئوم مسابقهای برگزار نشد؟
کلوسئوم شاهد کشتارهای بسیاری بود و تماشای چنین صحنههای خشن و خون آلودی برای عموم مردم عادی شده بود. با توجه به داستانهای مختلفی که از آن دوران در تاریخ ارائه شده است، در اول ژانویه سال ۴۰۴، همانند همیشه مسابقهای بین گلادیاتورها در این آمفی تئاتر برگزار شد. یک راهب برای اولین بار به تماشای این مسابقات میرفت و از دیدن این میزان خونریزی در این فضای وسیع به خشم آمد و تلاش کرد تا مسابقه را بر هم بزند و جلوی مبارزه گلادیاتورها را بگیرد. مردم به سمت او سنگ پرتاب کردند و او در صحنه مسابقه کشته شد. اما حرکت این راهب که بعدها با نام تلماچوس مقدس از او یاد میشد، امپراطور وقت را که هونوریوس نام داشت به فکر فرو داشت. او نیز تحت تاثیر این راهب قرار گرفت و دستور داد تا دیگر مسابقهای بین گلادیاتورها در این آمفی تئاتر برگزار نشود.

کلوسئوم رم همیشه میزبان مسابقات خونین و جنگ بین گلادیاتورها نبود.
-
از خرابههای کلوسئوم سازههای دیگری ساخته شد
در طول قرنها، حوادث طبیعی کمی نظیر آتشسوزی یا زلزله به روی کلوسئوم تاثیر گذار بودند. بیشترین آسیبی که امروزه در کلوسئوم میبینید در اثر زلزله سالهای ۸۴۷ و ۱۲۳۱ ایجاد شده است. و در این سالها، هیچ دلیلی برای باسازی کلوسئوم وجود نداشت. در عوض، از قطعات ریخته شده از دیوارههای کلوسئوم رم برای ساخت سازههای دیگری از جمله کلیسای سن پیتر استفاده شده است. بنابراین، امروزه زمانی که به بازدید کلیسای سن پیتر در رم میروید در حال تماشای کلوسئوم نیز هستید.

کلیسای سن پیتر از خرابههای کلوسئوم ساخته شده است.
-
چند نکته جالب و خواندنی درباره مسابقاتی که در کلوسئوم برگزار میشد:
- کلوسئوم همیشه برای مبارزه و نبرد استفاده نمیشد. برخی روزها این آمفی تئاتر فضایی میشد برای نمایش حیوانات. گاهی فقط این حیوانات در میدان مسابقه راه میرفتند و به نمایش گذاشته میشدند.
- در برخی مواقع، گلادیاتورها که برای مبارزه با حیوانات وحشی آموزش دیده بودند، با یک سناریوی از پیش مشخص شده به مبارزه با حیوانات میپرداختند. بدین معنا که حرکات آنها در مبارزه با حیوانات بیشتر جنبه نمایشی داشت.
- گاهی مجرمانی که به مرگ محکوم میشدند برای مبارزه با حیوانات وحشی به میدان مسابقه میآمدند. این افراد اغلب هیچ سلاحی برای دفاع از خود نداشتند و این مبارزه به نوعی صحنه اعدام آنها بود.
- مهمترین رویداد این آمفی تئاتر، مبارزه گلادیاتورها بود که بهنگام غروب برگزار میشد. گاهی این مبارزه به مرگ یکی از گلادیاتورها ختم میشد و گاهی نیز هیچیک دیگری را نمیکشت بلکه هر که زودتر زمین میخورد یا تسلیم میشد بازنده بود.
-
در کلوسئوم رم به گلکاری میپرداختند
حتی امروزه هنگام قدم زدن در کلوسئوم روی زمین گیاهان مختلف و متفاوتی خواهید یافت. طی دورهای، گلکاران و علاقه مندان به گل و گیاه در این محوطه به کاشت و رشد گیاهان مختلف میپرداختند. امروزه در گوشه و کنار این سازه چیزی حدود ۶۸۴ گونه مختلف گیاهان را خواهید یافت.

امروزه اطراف این آمفی تئاتر باستانی نیز فضای سرسبز و گلهای رنگارنگ ایجاد شده است تا اتمسفری بهتر به فضای اطراف این جاذبه داده شود.
-
برای ساخت کلوسئوم رم از هیچ ملاتی استفاده نشده است
رومیان بخاطر تواناییهای مهندسی که داشتند مشهور بودند، در این میان مهندسی ساخت کلوسئوم یک شاهکار است. از ابتدا تا انتهای ساخت این آمفی تئاتر عظیم از بیش از ۱۰۰۰۰۰ متر مکعب سنگ تراورتین و توفا استفاده شد. بلوکهای سنگی بدون استفاده از هرگونه ملاتی در کنار یکدیگر قرار گرفتند اما در عوض برای استحکام این سازه از ۳۰۰ تن بست آهنی استفاده شده است.

شاید عجیب به نظر برسد این سازه عظیم و وسیع بدون ملات سرپا مانده باشد.
چطور به بازدید کلوسئوم رم برویم؟
سازه باستانی کلوسئوم یکی از مطرحترین آثار باستانی در جهان است که در شهر رم واقع شده است. بنابراین برای بازدید از این سازه تاریخی باید ابتدا نسبت به اخذ ویزای شینگن ایتالیا اقدام کنید. برای این کار نیز باید ابتدا وقت سفارت ایتالیا بگیرید تا در موعد مقرر مدارک خود را به سفارت ارائه دهید تا بررسی شده و ویزای شینگن بگیرید. این مراحل میتواند پیچیده و پررفت و آمد باشد، بنابراین ما به شما توصیه میکنیم تمامی مراحل اخذ ویزای شینگن ایتالیا را به ما در ساحل شنی بسپارید تا خودتان بتوانید با اطمینان بیشتری به برنامه ریزی سفرتان بپردازید.
پاسخ دهید
میخواهید به بحث بپیوندید؟مشارکت رایگان.